SlideShow

1

12 angry men - sidney lumet



"life is in their hands -- death is on their minds!" zaten bu cümle açıklamış herşeyi. tek mekanda, 1957 yılında film yapacaksınız ve böyle bir başarı sağlayacaksınız, uzatmaya gerek yok alkışlar sidney lumet'e.

ama sinema tarihinin en önemli yapıtlarından biri olarak gösterilmesinin nedeni sadece
- suçlu olduğu kesin olarak ispat edilene kadar herkes masumdur.
- insan hayatı bir şüpheye ya da önyargıya kurban edilemeyecek kadar değerlidir'i anlatması değil.

Sorulması gereken soru; Tek mekanda çekilen filmlerin en önemli meydan okuma alanı olarak diyalogları kabul edersek, en fazla bir agahta christe romanı derinliğindeki diyaloglarla yönetmen nasıl kült bir film çıkarıyor oluşudur.





Filmi izlerken bu oda neden bu kadar sıcak diye sormamış kişinin agahta christe’nin 10 küçük zenci romanından daha fazla etkileneceğinden eminim.

Oda sıcak çünkü yönetmen cehennem’i tasvir ediyor. Önyargılar nedeniyle ortaya çıkan 11-1 lik durum onlara cehennem sıcağını yaşatıyor. Yeni şüpheler oluştukça, ön yargılar ortadan kalkmaya başlayıp, not guilty oyu verenlerin sayısı arttıkça önce yağmur yağıyor.

Oylar eşitlendiğindeyse vantilatör çalışmaya başlıyor.

Her biri ayrı ayrı derinlemesine karakter tahlillerini, insanlara, adalet mekanizmasına bu kadar eleştiriyi ve üstüne üstlük alt metinleriyle, çağrıştırdıklarıyla birlikte üstelik tek mekanda ve 1957 yılında veren bir yönetmen, sidney lumet.

Biraz araştırmak ve burada hakkında bir şeyler yazmak farz oldu.

1 yorum:

hungeryjack

Nice post - Sidney Lumet ..Keep Posting


Jack
Sidney Lumet
FreeWallpapers

Yorum Gönder